Podzimní výlet na Babku

(Kroužky na Palmovce ve spolupráci se skautskou částí regionu Praha východ)

Celé dobrodružství začalo v Řevnicích na nádraží, a to rádoby nevýznamnou otázkou – jak se jmenuješ a odkud jsi? Kdo by čekal, že se z toho vyklube hned první hra?! V této hře uspěli ti, do jejichž představení hvízdal vlak, méně výrazné osobnosti a ti, kdo mají velmi dobrou paměť. Vyhodnocení proběhlo na dětském hřišti.IMGP1952_c
Naším celodenním úkolem bylo nasbírat co nejvíce jaspisů. Tento polodrahokam se těžil právě poblíž Babky. První jaspisy jsme mohli nasbírat (získat výhrou) při schovávané, což v lese s jásavým oblečením a počítáním jen do deseti také nebylo jednoduché. Ani další úkol, rozdělit se do čtyř skupin, nebyl snadný, ale podařilo se nám usmlouvat skupinky tři… asi ambice a vidina vítězných stupínků.
Jaspisy nakonec dostalo jen jedno družstvo, ostatní museli vzít za vděk gumovým medvídkem. Při žužlání medvídka došlo i na historii. Povedené literární dílo o babce a dědkovi z doby Karla IV. nejen přednesla, ale i sepsala Jiřka Homolková. To byla chvíle, kterou organizátoři využili pro přípravu další hry, protože cesta k chamtivé babce, která držela poklad, vedla po lístečkách.
Lakomá babka v podání Matěje Homolky sklidila velký úspěch, jelikož měla i ve svém vysokém věku laní skok a tlapky medvědice. Jakmile se někoho dotkla, musel si k Jiřce do ambulantní péče pro nový život. A proč jsme se to k babce vůbec hnali? No pro poklad – jaspisy, bonbóny, čokoládičky… Sníst je před opékáním buřtů asi nebyl nejlepší nápad, i když o úbytek kalorií bylo postaráno výstupem na vrchol Babka a dalším hledáním jaspisů. Své znalosti a paměť jsme uplatnili i v oblasti botaniky, vyzkoušeli jsme si sluch a chůzi potmě a nakonec jsme si zahráli veselou hru na papouška a svou oblíbenou hru na myšky. Nevím, zda Jiřka udělala tentokrát chybu v časovém plánu nebo si všimla ušmudlaných pusinek od čokoládiček, ale vynechala tentokrát před cílem cukrárnu, ovšem věřím, že pravidelné návštěvníky to nerozladilo a i příště se zúčastní.

Velké díky Petrovi, Jiřce a Matějovi Homolkovým za přípravu a organizaci a sběračům jaspisů za účast.

IMGP1970c